Hop til indhold

Breve til min ven Bo, som hader sofavælgere

11. november 2016

At stemme på det mindste onde ved valg efter valg bliver i sidste ende meget ondt. Man stemmer jo hver gang på noget ondt.

Vi har dog haft ondskabsfulde præsidenter i mange, mange år nu. Men med Donald Trump som præsident passer ansigtet for første gang til kroppen. Med Donald Trump som præsident er vi tættere på virkeligheden.

Min ven Bo hader sofavælgere. Han mener, at de er skyld i at verden nu er blevet ond og mere farlig at leve i. Dels fordi den næste præsident overtager de tidligere præsidenters enorme militær, atomvåben og beføjelser til at dræbe ethvert menneske som denne måtte udse sig, uden hverken bevis eller rettergang.

Hvis bare de såkaldte sofavælgere havde stemt på den officielle modkandidat, så havde alting set meget bedre ud, siger han. Men er det ikke de vælgere, som hver eneste gang stemmer på systemets to officielle kandidater, som er hovedgrunden til, at vi er endt i denne situation?

Torsdag d. 10 november 2016, Austin, Texas.

Kære Bo,

Jeg vil opfordre dig til at glemme hadet til de såkaldte sofavælgere. Had er ubrugeligt. Had og fordømmelse splitter, gør alle forsøg på gensidig forståelse og samtale umulige. Og den slags får vi hårdt brug for nu og i tiden fremover.

Jeg kan dog sagtens forstå hvad du mener og føler lige nu. Og det virker et eller andet sted også helt logisk at tænke sådan. Men jeg vil opfordre dig til ikke blindt at hade eller fordømme andre mennesker, baseret alene på noget der er dit “indtryk”, fra nogen du kender der kender nogen der siger noget, eller baseret på groteske videoklip på Youtube.

Jeg vil opfordre dig til i stedet at prøve med forståelse og nysgerrighed. Når – ifølge de officielle tal – kun halvdelen af de stemmeberettigede stemte ved et valg som dette, burde det så ikke vække forundring?

Prøv at forestille dig hvor meget der skal til for at afholde et menneske fra at stemme, når valget står mellem en nydelig kvinde og en grim psykopatisk mand.

I virkeligheden stod valget dog mellem en krigsgal, korrupt og komplet uduelig politiker, og så en orange-hårfarvet racistisk TV-klovn. Og dine medborgere fortæller dig samtidig, at hvis du ikke stemmer på deres kandidat, så stemmer du indirekte på den anden. Det samme gælder hvis du stemmer på andre end de to officielle kandidater, for så spilder du din stemme, ifølge dem. Det er en underlig, ubehagelig og autoritær form for demokrati, synes jeg.

Hvis bare folk gad eller havde tiden til at informere sig om dem, så ville de hurtigt finde langt bedre alternativer end de to officielle. Og det er der også mange mennesker som gør. Men gør det overhovedet nogen forskel?

Vi ved, at der er mistanke og tegn på udbredt i valgsvindel. Tusinder af stemmer forsvinder eller folk stemmer uden at vide det. Derudover udelukkes mange mennesker ved hjælp af “voter ID”-lovene. Vi ved, at de amerikanske vælgere ikke direkte har indflydelse på valget af præsidenten; det afgøres af en flok gamle, korrupte mænd ude i de enkelte stater, og i visse tilfælde reaktionære højesteretsdommer. Valgsystemet er korrupt, umuligt at gennemskue og totalt ødelagt.

Vi ved fra de lækkede emails, at Clinton-kampagnen og hendes parti kvalte Bernie Sanders utroligt brede støtte og popularitet blandt den amerikanske befolkning. Valget kunne faktisk have stået mellem en pæn ældre mand og en grim ældre mand. Men den form for valgfusk er åbenbart fuldt ud acceptabel for de mennesker, som efterfølgende stemte på Hillary.

Vi ved, at selv med en nydelig mand som Obama som præsident, så fortsætter de endeløse krige, droneterroren, bombardementerne af uskyldige civilbefolkninger, atom- og militæroprustningen, torturen, forureningen, overvågningen, forfølgelsen af whistleblowere, overgrebene på menneske- og borgerrettigheder uhindret. Obamas løfter om guld og grønne skove blev alle skrottet, i det samme han blev valgt som præsident. Det samme med Helle Thorning.

Vi ved også, at vi ikke kan vide noget med sikkerhed. Dog man kan vide sig rimelig sikker på, at politikerne ikke holder deres valgløfter. Og ikke nok med det, så gør de i visse tilfælde det modsatte af hvad de havde lovet vælgerne, igen med Obama og Thorning som eksempler. Venstre er højre og de røde fører blå politik. Hvordan stemmer man i sådan et system?

Parolerne er de samme, rød som blå: De syge og gamle er dovne! Giv de arbejdsløse skylden for alle jeres problemer! Mere forurening! Mere krig! Mere overvågning! Mere mørklægning! Tag fra fattige – giv til de rige! Flere milliarder til bombefly!

Hykleriet og vanviddet er eksploderet. Politikerne i Danmark har netop, og uden egentlige beviser, fordømt Rusland for påståede krigsforbrydelser begået i Syrien. Alle partierne undtagen Dansk Folkeparti fordømte Rusland for noget, som USA og Danmark selv har begået på nærmest daglig basis siden 2001. Vi må gerne bombe, besætte, angribe, dræbe, lemlæste, torturere, annektere, udplyndre, overvåge, aflytte, lyve, forfalske krigsgrundlag, bevæbne og hjælpe undertrykkende regimer med at slå deres egne befolkninger ihjel. Men det må Rusland ikke.

Hvis man vil stemme med hjertet og hjernen i enten USA eller Danmark, så er der ingen at stemme på.

Man kan ikke tvinge folk til at stemme på et system, som er baseret på krig og udnyttelse af mennesker og miljø. Systemets politikere eller medierne respekterer ikke borgerne. Derfor er vi nødt til at respektere hinanden som borgere og mennesker, prøve at forstå hinanden, lytte til hinanden.

For en regering er netop i stand til at slippe afsted med forbrydelser, udplyndring og overgreb på alt og alle, fordi befolkningen er splittet og dermed svag. Kun samlet kan vi vriste magten fra dem. Kun samlet kan vi stoppe deres mange blodige krige, vanviddet, korruptionen, destruktionen. Samlet kan vi indføre medmenneskelighed, fornuft, diplomati og bæredygtighed på alle niveauer.

Den eneste vej fremad er gensidig respekt og forståelse for hinanden. For i sidste ende vil vi alle det samme: Fred, frihed, kærlighed, overlevelse, rent drikkevand. Gratis WiFi.

Kh Pat.

PS: Kommer du stadig over i aften, Bo? Josie og Craig kommer også. Jeg har lavet en texansk udgave af grønlangkål og andre danske retter og noget fladbrød og hummus. Det bedste er dog, at jeg endelig har fundet den flaske Rød Aalborg som min mor havde med sidste sommer. Den er på køl.

Fredag, d. 11. november, 2016, Austin, Texas:

Bo,

Det ser selvfølgelig ikke godt ud med den gruppe hvide racister bagpå en ladvogn, som nu vil jage sorte mennesker i stil med amerikansk politi. Men et enkelt billede på de sociale medier kan jo ikke bruges til at generalisere over alle Trump-vælgere, eller som beskrivelse af hverken virkeligheden eller fremtiden. I Danmark vil dele af Dansk Folkepartis vælgerskare jo også både skyde muslimer og bombe moskeer, det truer de i hvert fald med på Facebook.

Helt almindelige mennesker stemte på Trump. Han fik de fleste af sine stemmer fra middelklassen. Hillary var så dårlig en kandidat, at hun end ikke kunne vinde over en racistisk og vulgær amatør-skuespiller, som vil bygge en ny Berlin-mur.

I sidste uge, da The Chronicle (stor, lokal gratisavis red.) stolt annoncerede deres støtte til Clinton var det med det forbehold, at de ikke var “helt enige” i hendes militarisme, værdifællesskab og samarbejde med ligesindede, krigsgale republikanere, hendes neokonservative ideologi og manglende lydhørhed over for sine vælgere…

Demokrati handler ikke om at folk skal tvinges til at stemme på din egen favoritkandidat. Demokrati handler ikke om, at man er tvunget til at stemme på det mindste onde. Man kan ikke tvinge nogen til at stemme på en korrupt og krigsgal politiker, som har absolut intet har udrettet i hele hendes karriere.

Trump minder om en skør østeuropæisk sovjet-diktator fra 70’erne eller 80’erne. I de lande kunne man kun stemme på et parti. De kunne kun sætte krydset et sted. Det er sådan et system du kræver, at vi andre skal underordne os. Du erklærer, at alle som ikke tænker eller stemmer som dig, er idioter. Er du ikke på vej i samme diktatoriske retning som Donald Trump?

…… (tilbage efter at have hentet noget kaffe)

Systemet er ondskabsfuldt, økonomisk uret

færdigt, korrupt, blodtørstigt, kriminelt, undertrykkende. Systemets kandidater er løgnagtige, visionsløse, skamløse, korrupte, psykotiske, morderiske, og fortalere for den økonomiske uretfærdighed.

Og hvert fjerde år skal vi altså genvælge eller vælge en ny rød eller blå kandidat, som leder af systemet. Under valgkampen, som varer cirka halvandet år, ignorer medierne alle andre kandidater. De fleste vælgere aner slet ikke at de eksisterer.

Vore mange millioner levende og døde ofre i Mellemøsten og Nordafrika kan sikkert godt forstå, hvorfor vi ikke valgte Hillary Clinton som præsident. Men de kan nok heller ikke forstå hvorfor vi valgte Donald Trump, selvom han endnu ikke har været med til at sønderbombe deres byer, destruere deres hjemlande, vælte deres regeringer, eller har været med til at slå hundredtusinder af deres familiemedlemmer og medborgere ihjel med bomber og sanktioner. For det kommer han snart til som USAs præsident.

De har nok sværest ved at forstå hvorfor de fredselskende amerikanske vælgere, som stemte ved dette valg, ikke stemte på nogle af de andre kandidater på listen. For sammenlignet med systemets to officielle valgmuligheder, kommer de let til at ligne noget i retning af Mahatma Gandhi, Moder Teresa eller Albert Einstein.

Lad os håbe at vore medmennesker i Mellemøsten, Nordafrika og resten af verden, på samme måde som os, er uvidende om, at vi faktisk havde mulighed for at stemme på nogle helt tredje politikere. Politikere, som ikke vil slå dem ihjel med bombefly, angrebshelikoptere, hvid fosfor, dronemissiler, tanks, uranstøv, maskingeværer, sanktioner, morderiske oprørsbander og gensplejsede afgrøder.

For så ville det jo nærmest gøre os til medskyldige.

Kærligst,

Pat.

PS: Jan Oberg skriver at den nye dokumentar, Shadow World, vises i København for tiden. Kender du nogen derovre som kunne være interesseret? Den handler om at vore ledere og politikere vist egentlig blot er glorificerede, folkevalgte salgsagenter for våbenindustrien. Ser spændende ud.

Reklamer

From → Artikler

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: