Skip to content

Krig er fup og fidus, kapitel 5.

1. juli 2014

War is a Racket af Generalmajor Smedley D. Butler, 1935. Oversat af Du er Journalist.

Krig er fup og fidus, kapitel 1.

Kapitel 5: Til helvede med krig!

Jeg er ikke så dum at tro, at krig hører fortiden til. Befolkningen ønsker ikke krig, men derfor kan det ikke udelukkes, at vi på et tidspunkt igen vil blive presset ud i endnu en krig.

Tilbage i 1916 gik præsident Woodrow Wilson til valg på, at han havde “holdt os ude af krig,” og blev genvalgt på det underforståede løfte om, at han dermed fortsat ville “holde os ude af krig.” Men kun fem måneder senere stod han foran Kongressen, og bad dem om at erklære krig mod Tyskland.

På intet tidspunkt, i de mellemliggende fem måneder, var befolkningen blevet spurgt om de havde ændret mening. De 4.000.000 unge mænd, som trak i uniform og marcherede eller sejlede afsted, blev ikke spurgt, om de havde lyst til at drage ud for at lide og dø. Så hvad fik regeringen til pludselig at ændre mening?

Penge.

Man husker måske, at kort forinden krigserklæringen, ankom en delegation fra de allierede lande, som bad om et møde med præsidenten. Præsidenten sammenkaldte sine rådgivere. Lederen af delegationen fremlagde deres sag. Oversat fra diplomatsprog, er her hvad han sagde til præsidenten og hans rådgivere:

“Kampen er tabt for de allierede. Det nytter ikke længere at bilde os selv andet ind. Vi skylder nu jer (amerikanske bankfolk, amerikanske krigsmaterielfabrikker, amerikanske fabrikanter, amerikanske børsspekulanter, amerikanske eksportvirksomheder) fem eller seks milliarder dollar.

Hvis vi taber (og det gør vi hvis USA ikke hjælper os) kan vi, England, Frankrig, og Italien, ikke tilbagebetale pengene. Og Tyskland har ikke i sinde at betale. Så…”

Hvis hemmelighedskræmmeri havde været forbudt, i forbindelse med krigsforhandlinger, hvis pressen været inviteret til mødet, eller hvis det havde været muligt for radioen at transmittere derfra, så var Amerika aldrig gået ind i Verdenskrigen. Men som altid, når der drøftes krig, blev mødet holdt i dybeste hemmelighed. Da vores unge mænd blev sendt i krig, blev de fortalt, at det var for at redde verden og sikre demokratiet, og at det var “krigen, der skulle ende alle krige.”

Men her atten år senere har verden mindre demokrati end dengang. Hvorfor skal vi overhovedet blande os i om Rusland, Tyskland, England, Frankrig, Italien, eller Østrig er demokratier eller monarkier? Om de er styret af fascister eller kommunister? Vi skal først og fremmest kæmpe for at bevare vort eget demokrati.

Forbavsende lidt, om noget, blev gjort for at sikre, at Verdenskrigen nu også blev den krig, som skulle gøre en ende på alle krige.

Jo, der har da været holdt forhandlinger om både nedrustning og afrustning. Men de betyder intet. En af dem har lige slået fejl, en anden er blevet annulleret. Vi sender vores professionelle soldater, sømænd, politikere, og diplomater, med til disse forhandlinger. Og hvad sker der så?

De professionelle soldater og sømænd vil ikke afruste. Ingen admiral er interesseret i at miste sit skib. Ingen general er interesseret i at miste sin kommando. For i begge tilfælde betyder det mænd uden et job. De går ikke ind for afrustning. Og under alle disse forhandlinger lurer de lyssky, men almægtige repræsentanter for dem, som profiterer på krig, i baggrunden. De sørger for at, at der ikke sker nogen nævneværdig afrustning eller nedrustning.

For de deltagende parter har hovedformålet med forhandlingerne ikke været, at opnå nedrustning som led i at undgå krig, men i stedet at sikre flere våben til sig selv, og færre våben til mulige fjender.

Den eneste nogenlunde praktiske måde at nedruste på, er ved at lade samtlige lande, i samlet flok, skrotte alle krigsskibe, alle kanoner, alle geværer, alle tanks, og alle krigsfly. Men selv hvis dette var muligt, ville det ikke være tilstrækkelig.

Ifølge eksperterne vil den næste krig ikke blive udkæmpet med krigsskibe, artilleri, rifler, eller maskinpistoler. Den vil blive udkæmpet med dødelige kemikalier og gasser.

Hvert land er i al hemmelighed i gang med at udvikle nye og grufulde måder til at udslette sine fjender på, i så stort antal som muligt. Men der vil selvfølgelig stadig blive bygget skibe, for skibsbyggerne skal jo have deres del af overskuddet. Ligesom der vil fortsat blive fremstillet kanoner, krudt, og rifler, for at sikre ammunitionsfabrikkerne deres enorme fortjenester. Og soldaterne skal naturligvis have uniformer, så klædefabrikanten også kan profitere på krigen.

Men nederlag eller sejr vil afhænge af vores videnskabsfolks dygtighed og opfindsomhed.

Hvis vi udelukkende bruger dem til at udvikle giftgasser, og stadig mere udspekulerede og eksplosive ødelæggelsesinstrumenter, så har de slet ikke tid til konstruktive opgaver, som at arbejde for at skabe større velstand for alle mennesker. Ved i stedet at lade dem arbejde på netop dette, kunne vi alle tjene flere penge på fred, end på krig. Selv våbenfabrikkerne.

Derfor siger jeg:

Til helvede med krig!

*****

Læs Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4

Oversat fra originaludgaven på engelsk, War is a Racket. Talen, som bogen er baseret på, er oversat til dansk her.

War is a racket Fra omslaget til originaludgaven af bogen:

“Dette er en hårdtslående bog, skrevet af en hårdtslående soldat. Efter 33 år i militærtjeneste, hvor han var i kamp 121 gange, blev såret to gange, og tildelt flere medaljer end nogen anden soldat i vores historie, vender Smedley D. Butler sig mod sin egen profession gennem et helt liv, og afslører krig som det rene fup og fidus. Et svindelnummer, hvor et fåtal profiterer, og de mange betaler de smertefulde omkostninger.

Men han nøjes ikke med at afsløre og fordømme krig som et svindelnummer. Han skitserer en fremgangsmåde til at undgå krig i fremtiden. En simpel og kompromisløs fremgangsmåde baseret på egen erfaring, viden, og patriotisme. Her er en mand, som ved hvad han taler om, og skriver om ting, han har kendskab til.”

 

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: