Skip to content

Kastreringen af NSA-arkiverne, Del 1.

28. oktober 2013

Clancy lever! Af Chris Floyd.

Fans af hårdkogte superspion-thrillere kan tage det helt roligt: Tom Clancy er ikke død, men lever videre gennem Washington Post og Barton Gellmans kriminalprosa og lufthavnsgysere. Gellman er blandt den lille klike af formyndere, der uddeler små lunser af det omfattende arkiv af hemmelige NSA-dokumenter, som whistlebloweren Edward Snowden lækkede.

Med udgangspunkt i et arkiv, som ellers bør være chokerende og imperium-undergravende afsløringer, skrev Gellman og hans medforfattere i sidste uge en artikel, som i næsten enhver henseende glorificerer statsautoriseret mord: en medrivende fortælling om hemmelige operationer i eksotiske lande, højteknologisk spionudstyr, flyvende missiler, dødelige eksplosioner og udholdende agenter som begår dystre, men ædle handlinger for at beskytte vores sikkerhed. Hollywood arbejder uden tvivl allerede på sagen: Det er jo en sikker salgssucces!

Artiklen beskriver, hvordan NSAs beslutsomme benarbejde hjalp Barack Obama til at gennemhulle et af USA’s allierede lande dets suverænitet, med det formål at dræbe en person (og det på vanlig kujonagtig facon med fjernstyrede langdistance-missiler) uden så meget som skyggen af en retskendelse. Det er bare helt vildt sejt! Se blot vores barske soldater i aktion:

Med mulige bombemål i kikkerten, har NSA kastet et tætmasket overvågningsnet ud over et område på mere end 40 kvadratkilometer, i det nordvestlige Pakistan. I Ghuls tilfælde gjorde sikkerhedstjenesten brug af redskaber til cyber-spionage, overtog i det skjulte kontrollen med bærbare computere, støvsugede lydfiler og andre beskeder, og sporede radiokommunikation for at få en ide om, hvor Ghul ville slå lejr for natten.

”NSA satte alt ind i FATA (Federally Adminstered Tribal Areas),” sagde en tidligere amerikansk efterretningsofficer, udsendt i Afghanistan og Pakistan, og henviser til de statskontrollerede stammeområder i det nordvestlige Pakistan, hvor al-Qaeda har deres hovedkvarter. … overvågningsoperationer, hvor det var nødvendigt at placere sporingsudstyr tæt på et af al-Qaedas tilholdssteder, blev udført af CIAs Informations Operations Center, med speciale i højteknologisk udstyr og ”nær-overvågning.” ”Men hvis du har brug for bredere dækning af hele FATA-området, så har NSA ti gange større mandskab, 20 gange større budget, og 100 gange større hjernekapacitet,” sagde en tidligere efterretningsofficer.”

Hvad siger I så? 100 gange større hjernekapacitet end os andre almindelig dødelige!

Sagde jeg ikke nok, at de var superspioner?

Målet var Hassan Ghul, et medlem al-Qaeda som før har været i amerikansk varetægt, men blev løsladt efter at have givet sine fangevogtere et tip, som senere førte dem til Osama bin Laden. (Han blev desuden tortureret efter at havde afgivet oplysningerne, fordi hvorfor ikke? Selv super-kraftige hjerner har brug for at afreagere en gang i mellem, ikke sandt?)

Ghul blev sendt tilbage til hans hjemland, Pakistan, hvor han tilsyneladende endnu en gang faldt i unåde hos imperiet. Så efter først at have udspioneret hans hustru, fandt man frem til ham igen, hvorefter en joystick-jockey med røven solidt plantet i en lænestol et eller andet sted, blev beordret til at trykke på knappen og dræbe ham.

Intet i artiklen antyder, at der skulle være noget forkert i at USA’s regering opererer med højteknologiske dødspatruljer, og indhyller kloden i et tykt tæppe af totalovervågning, som langt overskrider de vildeste af Stalin eller Stasis drømme. Der er ikke en eneste kommentar, fra en symbolsk ”alvorlig” person, som kritiserer disse metoder af realpolitiske grunde, såsom at de er medvirkende til at skabe flere terrorister (som den pakistanske skolepige Malala Yousafzai fortalte Obama under fire øjne, at de netop skaber had til USA, destabiliserer skrøbelig regioner, osv. osv. Der er end ikke skyggen af den slags lunkne lækkerbiskener fra den ”trofaste opposition”, som man normalt klemmer ind i femtende eller tyvende afsnit i den slags artikler. Men der var dog til gengæld masser af plads til udtalelser som denne:

”Vores mission er ædel,” sagde NSAs generaldirektør Keith B. Alexander under et offentligt møde i sidste måned. ”Vores opgave er at forsvare denne nation, og at beskytte vores borgerrettigheder og privatliv.”

Man røres til tårer og fyldes med patriotisk stolthed, ikke sandt? Vores ædle vogtere, disse digitale vindueskiggere, som gennemroder vores indbakker, lytter til vores private samtaler, læser vores inderste tanker, sporer dine indkøb (undertøj, fiskeudstyr, sexlegetøj, bøger, film, tamponer, alt, hvad som helst), arkiverer vores drømme, vores interesser, vores holdninger, vores begær. De lusker rundt i skyggerne, og trykker på knapper som dræber mennesker. Ja, ædel er helt bestemt det første ord man kommer til at tænke på.

Kastrationen af NSA-arkiverne, Del 2.

………

Fra From Dissident Gold to Imperial Dross: The Neutering of the NSA Archives af Chris Floyd. Oversat af Du er Journalist.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: