Skip to content

Fucked, baby: Brev fra Arthur Silber

18. oktober 2013

Fra Arthur Silber’s blog, d. 17. oktober 2013:

Jeg skrev det følgende i en email til et par venner. Men, fordi jeg elsker jer alle så højt, har jeg besluttet mig for at dele den med jer. Jeg tænkte, ”hvad fanden, jeg gør det sgu bare”. Som baggrund for emnet, vil du muligvis være interesseret i at læse min seneste kritik af Greenwald & Co.: “When Whistleblowing Is Obedience and Tribute to the State,” og “Dissidence, and Dissidents, that Even Hollywood Can Love.”

Og hvem ved: hvis tilstrækkeligt mange mennesker begynder at give udtryk for skepsis af denne art (og/eller af andre grunde), så vil Vogterne af Snowdens dokumenter måske ville få lidt mere fart på, og forhåbentlig udløse en syndflod af NSA- og overvågningsartikler, indenfor den næste måneds tid.

Dream on, baby.

Så her er min private e-mail altså, offentliggjort for din personlige fornøjelses skyld, opbyggelse, selvpineri, eller what the fuck ever du kan bruge den til.

Love, me.

**********

En række ting omkring denne Glenn Greenwald/eBay-affære udsender en mistænkelig lugt.

Ifølge Jay Rosen, så har GG og Omidyar kun været i forhandlinger i et par uger. De foreløbige oplysninger om dette nye foretagende indikerer, at det stadig kun er i det tidlige fosterstadie. Det de vil i gang med er – og hvad Omidyar finder absolut nødvendigt – at lave et altomfattende nyhedssite med underholdning, sport og HELE lortet: et website hvor alle behov og ønsker vil blive opfyldt. (Mon vi også begaves med kontaktannoncer? Så kan vi tilegne os viden, engagere os i systemkritik OG kneppe på samme tid. I sandhed paradis på jord.)

Selv hvis de arbejder døgnet rundt, så må det alligevel tage et par måneder at få det hele etableret, sikkert længere. Og om et par måneder løber vi ind i jul og nytår. Da det amerikanske marked tydeligvis ikke er tilhænger af systemkritik, så vil dette være det absolut værst tænkelige tidspunkt at søsætte en stor nyhedsorganisation på. De kan sandsynligvis heller ikke blive klar til det på så kort tid. (Forestil dig bare ansættelsesprocessen med personale, skribenter, redaktører, grafiske designere, og de tekniske udfordringer, systemer som skal udvikles, afprøves osv. osv.)

Så vi kommer altså ind i det nye år. For mig ser det ud til, at det aller tidligst kan blive sidst i januar/februar. Greenwalds bog er sat til udgivelse i marts. Forlaget kunne fremskynde udgivelsen, hvis det virkelig ville, og det tror jeg man vil gøre i denne situation.

Derfor ser det for mig ud til, at bortset fra et par historier og dryp fra Snowdens lækage nu og da, så kommer der ingen væsentlige nye afsløringer inden bogen udkommer (og filmatiserings-aftalen er også i hus, man skriver allerede på manuskriptet, som man må formode at filmfolkene for længst har får udleveret til den tid). Med andre ord: Snowden-historierne vil stort set ophøre i de næste fire til seks måneder. Virkningerne ser vi allerede nu: vi får kun lejlighedsvise dryp fra kilden, i et par enkelte historier her og der.

Det haster tydeligvis ikke med med flere Snowden-afsløringer, i det mindste ikke for GG & Co. Desuden: Hvordan kan man gå ud at sige, at disse historier er sindsoprivende væsentlige og vil ændre hele verden – og så samtidig sidde på de fleste af dem i det meste af et år?

Det her er fuldstændig fucked up. Man kunne med rimelig stor overbevisning argumentere for, at det var forretningsplanen som kom først, og at de derfor manglede noget godt ”lokkemad”. Snowden-lækagen var lokkemaden, forretningsplanen var den ægte vare.

Sådan tror jeg nu faktisk ikke at det forholdt sig (måske), men pointen er, at det er uvæsentligt. For som tingene har udartet sig – og set i lyset af hvilke konsekvenser Snowdens lækage har haft, eller rettere, IKKE har haft – så kunne det ligeså godt have foregået på den måde.

Hvad er det nu de siger, lige før nogen bliver myrdet? ”It’s nothing personal. It’s business.”

Det er ikke personligt, det er bare business. Man bliver ikke multimilliardær, og en af de rigeste mennesker på planeten, uden at spekulere i business. Aldrig. Man får heller ikke lov til at være Omidyar, hvis man er en trussel mod de højere magter. Come on, mand: Omidyar er SELV en af de højere magter.

Som sagt: Det er fuldstændig fucked up det her.

………….

Fucked, baby af Arthur Silber. Oversat af Du er Journalist.

Læs også Værdien af et menneskeliv: Det første mord.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: