Skip to content

Finanskrisen: Kuppet over alle kup

12. oktober 2013

I 2008 skete der et lille uheld, som tvang verdensøkonomien i knæ. Det resulterede i millioner af mistede job, millioner af tvangsaktioner, store offentlige nedskæringer og store offentlige udbetalinger til bankerne. Vi mærker stadig finanskrisens følger her i 2013. Sådan noget sker bare en gang i mellem, det er ikke noget vi skal tænke videre over, forsikrede medier og politikere os dengang om. Jeg hoppede selv på den. Men på et hotelværelse nord for Dallas, Texas, vågnede jeg op til en anden virkelighed.

Journalist og forfatter Matt Taibbi blev interviewet på TV, om hans artikel “Why isn’t Wall Street in Jail?“, som er chokerende læsning. Den ændrede mit liv. For mig opstod samtidig flere spørgsmål: Hvorfor taler politikerne ikke om det her? Hvorfor fortæller medierne ikke om det? Jeg mistede fuldstændig tilliden til politikere og medier.

“Finanskrisen” opstod som følge af absolut korruption, grådighed og deregulering. Den opstod da låneboblen var tæt på kollaps. Den boble solgte man hurtigt videre inden den sprang. Da finanssektoren indså, at de sad på et gigantisk bjerg af værdiløse gældsbeviser, solgte de dem til udenlandske banker og pensionsselskaber som sminkede lig. Det er plattenslageri i et nærmest ufatteligt omfang. Rendyrket kriminalitet. Det var det foreløbige ultimative pyramidespil.

De firmaer som garanterede for gældsbeviserne, vurderingsselskaberne Standard & Poor og Moody’s, tog imod bestikkelse for at pynte på tallene. De kontrolinstanser, som skulle sørge for at dette ikke kun ske, bestod af folk hentet fra de samme firmaer og banker som de skulle undersøge. Vi ved jo at det ender med frifindelse, når f.eks. politiet undersøger politiet. Samtidig blev kriminalundersøgelser af Wall Streets banker og investeringsselskaber sat i bero, og de mest ivrige efterforskere blev enten fyret eller fik besked på at se den anden vej. LIBOR-skandalen viste, at hele banksystemet er aftalt spil, helt op på regeringsplan. Det samme gælder valuta-priserne.

Ingen på Wall Street er blevet anklaget for noget som helst i kølvandet på “finanskrisen”, selvom alle beviserne foreligger. Ingen er røget spjældet. Man tog i stedet enorme summer fra statskassen, og gav til bankerne for at dække underskuddet og direktørernes milliardbonusser. Banker og selskaber meldte allerede i 2009 om nye, historiske overskud, mens skatteyderne sidder i gæld til evig tid, og stadig må finde sig i nedskæringer på alle områder. Vi betaler samtidig for statens endeløse krig, og for den massive overvågning af os selv. USA er absolut korrupt, systemet er totalt brudt sammen. Det hele er fup og svindel. Obama holder selvfølgelig hånden over sine valgkampagne-støtter på Wall Street, og beskytter dem mod sigtelser og sagsanlæg.

Bank of America og Goldman Sachs er de rene forbryderorganisationer. Små fisk som Stein Bagger og Bernie Madoff blev dømt og smidt i fængsel, og de havde intet med krisen at gøre. Bankdirektørerne på Wall Street sidder der endnu, og indkasserer rekordstore bonusser, betalt af skatteyderne.

Borgerne ryger i spjældet for langt mindre. Vi bliver smidt i hullet for besiddelse af tørrede blade, checkrytteri, uansvarlig trafikopførsel, smårapserier og skattesnyd. Vores retssystem lader ikke bankrøvere slippe af sted med byttet. Staten giver ikke bankrøvere fuld immunitet. Staten overfører ikke rentefri milliarder af dollars til bankrøverens konto som belønning.

Finanskrisen er verdenshistoriens hidtil største bankkup. Vi ved hvem de er og hvad de gjorde. Hvorfor sidder de ikke i fængsel? Hvorfor er vi ikke på gaden i voldsom protest over denne groteske uretfærdighed?

Vi skal se fremad, og ikke bagud, siger Obama og alle de andre vestlige politikere. Prøv at sige det til politiet, næste gang du bliver taget i at køre over for rødt, eller bliver snuppet for et bankrøveri. Hvis loven ikke gælder for den herskende klasse, hvorfor skulle den så gælde for os andre?

From → Artikler

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Finanskrisen: Kuppet over alle kup

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: