Skip to content

Danmarks Radio fremstiller terrorattrap

12. august 2013

Mand idømt 30 år for bombeplot. DR Nyheder 9. august 2013.

Mand idømt 30 år for bombeplan i New York

Dette telegram fra Ritzau, som kommer fra Reuters og er blevet direkte oversat til dansk, bringes også i flere landsdækkende og lokale aviser. Ingen af medierne har tilsat journalistik. Danmarks Radio skiller sig dog en lille smule ud med den korte sætning, som gentager dommen for tredje gang i ligeså mange sætninger. Man kan vælge at se det som et bevis på, at det trods alt er et menneske, som har lagt nyheden op på DRs hjemmeside, og ikke en robot.

Overskriften giver umiddelbart en form for mening. Under overskriften bliver det straks mere forvirrende. Artiklen indledes med de to selvskrevne ord og det enkelte tal, som redaktionen selv har begået:

30 års fængsel.

30 års fængsel? Journalisten gentager det nærmest vantro for sig selv, forestiller man sig. Men herefter er det slut med overvejelserne og tvivlen, og tilbage til Ritzau/Reuters-telegrammet, som opridser sagen kort:

Det har en amerikansk dommer idømt en mand fra Bangladesh for at have forsøgt at bruge et masseødelæggelsesvåben i et angreb mod New Yorks regionale afdeling af USAs topsikrede centralbank.

Den dømte, Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis, der har erklæret sig skyldig i anklagerne mod ham, siger, at han i dag forkaster radikal islamisme, og han undskylder over for New Yorks indbyggere.

Nu glemmer vi for et øjeblik den forvirrende oplysning om, at FBI havde “fuldstændigt kontrol” med bombeplanerne. Nasif dømmes for at forsøge at bruge et masseødelæggelsesvåben, som er fællesbetegnelsen for atomvåben, kemiske våben eller biologiske våben. Det lyder slemt. Den dømte, med det terroristklingende navn, har erklæret sig skyldig i anklagerne, angrer og undskylder sine handlinger – i skyggen af den belastende overskrift:

450 kilo sprængstof

– Jeg skammer mig. Jeg er fortabt, fordi jeg forsøgte at gøre noget frygteligt, siger Nafis.

Han erkender og udtrykker her noget, som man aldrig hører vestlige ledere gøre, f.eks. i forbindelse med krig og besættelse på løgnagtigt grundlag, drab på civile, droneterror, statsstøtte til undertrykkende diktaturer, torturfængsler eller massiv aflytning af verdens befolkninger.

Herefter beskrives forbrydelsen:

Han blev anholdt i oktober 2012, da han bar materialer, som han troede var en bombe, men som stammede fra en af FBIs undercoveragenter.

Angrebet skulle have været rettet mod New Yorks Federal Reserve Bank eller bare The Fed, der ligger tæt på børsmæglergaden Wall Street. Manden, som er først i 20erne, havde planer om at detonere 450 kilo sprængstof i det travle finansdistrikt på Manhattan.

Manden, som i øvrigt var 21 år da han blev anholdt, bar rundt på 450 kilo sprængstof? Er det derfor, at anklageren kaldte Nafis “en af de farligste terrorister siden 9/11“? DR, Ritzau og Reuters minder os om, at “The Fed” ligger tæt på Wall Street, det travle finansdistrikt fyldt med flittige og uskyldige bankfolk, som kunne have været ramt, hvis det havde været en rigtig bombe som FBI havde givet ham. World Trade Center spøger i læserens baghoved, et par husblokke derfra.

Den fungerende vicedirektør for FBI, Mary Galligan, sagde under retssagen:

– Forsøg på at ødelægge en vartegns-bygning og dræbe eller lemlæste uskyldige mennesker omkring den er omtrent så alvorligt, som fantasien kan forestille sig.

Er Nafis blevet dømt for en tankeforbrydelse?” Forestil jer hvad der kunne have været sket, hvis vi ikke havde afværget dette potentielt blodige angreb, hvis planen, som vi havde fuld kontrol over, var lykkedes, og at bomben samtidig ikke blot var en attrap, som vi selv havde fremstillet og forsynet “bombemanden” med, var blevet bragt til sprængning?”

Den fremgår ikke af dette korte telegram, at FBI også fragtede både “bombe” og “bombemand” til og fra “gerningsstedet”. Nafis havde ifølge hans far ikke kørekort. Daily Mail-artiklen citerer den lokale afdeling af TV-stationen ABC, som rapportede, at det var FBIs agent som kørte bilen. Han parkerede den, med Nafis på passagersædet, foran bygningen, hvorefter de to fulgtes til hotellet.

Men det nævnes ikke i artiklen, hvor man nærmere får det indtryk, at Nafis var alene:

Parkeret tæt på bankbygning

Den dømte havde, ifølge FBI, placeret 450 kilo sprængstoffer bag i en bil og parkeret den tæt på bankbygningen. Derefter var han fortrukket til et hotel i nærheden.

Ingen i New York skal dog have været i fare, for Nafis blev nøje overvåget af FBI. De eksplosive stoffer, som han forsøgte at sprænge i luften, blev leveret af undercoveragenter, og materialerne kunne slet ikke anvendes til en bombe.

Han blev angiveligt anholdt på hotellet i New York City, mens han forgæves forsøgte at detonere sprængstofferne, skriver Reuters.

“Bare rolig, folkens, det var bare noget vi legede.” Men brugte FBI rigtige sprængstoffer som attrap? De eksplosive stoffer kunne angiveligt ikke anvendes til en bombe, men at fragte 450 kilo af lortet ind midt i New York City virker unødigt risikabelt og uforsvarligt. Ved en lignende aktion i Portland, Oregon, fyldte FBI 200 liter “inaktivt materiale” på tønder bag i en varevogn (plus to liter dieselolie som skulle få det hele til at stinke af sprængfarlighed), og kørte “bombemanden” hen til byens årlige juletræstænding, som var målet for angrebet. Da de gav ham den mobiltelefon, som kunne detonere “bomben”, blev han anholdt. På engelsk kaldes det entrapment: at presse en person ud en handling, som det er usandsynligt at personen ville have begået på egen hånd.

“Hvis vi gav dig en bombe, ville du så antænde den?” Hvis ja, gå direkte i fængsel.

FBI bad os bruge fantasien. Retssystemet dømte Nafis for forbrydelser begået i en alternativ virkelighed. Han fik 30 yderst håndgribelige år i et amerikansk fængsel. Men Ritzau/Reuters står ikke tilbage for nogen, og slutter af med noget der minder om en trailer til en Hollywod-film:

5000 ton guld i klippegrund

The Feds afdeling ved Wall Street, som er blandt Manhattans bedst bevogtede bygninger, ligger inde med cirka 5000 ton guld svarende til cirka 10 procent af verdens kendte guldreserver og kan ses som et meget symbolsk terrormål.

Guldet ligger dog i en klippegrund 26 meter nede i jorden og er svært at ramme.

Det ligner til forveksling plottet fra en Pirates of the Caribbean-film. Kunne Disney sagsøge den unge mand og hans mange planer for brud på ophavsretten? Hvis The Fed er en af finansdistriktets bedst bevogtede bygninger, så står det slemt til, hvis en knægt som lige er kommet ind med 4-toget, uden kørekort kan parkere en varevogn med 450 kilo modellervoks lige foran hoveddøren. Men det kunne han jo heller ikke. FBI var chauffør, fremstillede “bomben” og højst sandsynligt også “detonatoren”.

Hvad skal vi bruge den mærkværdige sidste linje til? Nu er vi pludselig ovre i noget Indiana Jones. Nafis, en letpåvirkelig studerende fra Bangladesh med kærestesorger, var ikke ude efter de enorme guldreserver under The Fed. De tanker og planer han blev dømt for, kommer man heller ikke ind på. Vi hører kun fra det statsapparat, som snørede og sendte ham i fængsel for deres fantasiforestillinger.

Et halvt ton fortyndet lampeolie er ikke nok til at åbne centralbankens nedgravede skatte. Men guldet i undergrunden, som er “svært at ramme”, leder os tilbage til selve dommen: forsøg på at bruge et masseødelæggelsesvåben. Kan 450 kg konventionelt sprængstof (og som altså ikke eksisterede i virkeligheden) klassificeres som et masseødelæggelsesvåben? Den kategori dækker normalt over atombomber og kemiske våben, som kan udslette hele byer, lande og civilisationer i ét hug. Betegnelsen er dog i årene efter 9/11 blevet kraftigt udvandet, til f.eks. også at omfatte hjemmelavede rørbomber. Med den logik besidder det danske hjemmeværn enorme mængder af masseødelæggelsesvåben. Og hvad nu med Irak-løgnen?

Straffene bliver lige lidt længere, når det det lugter af Hiroshima og Nagasaki, og desuden er den slags dommedagsmindelser et godt middel til at holde befolkningen i en konstant tilstand af irrationel frygt. Hvorfor hopper danske journalister og medier med på den vogn? At viderebringe amerikansk statspropaganda på denne ukritiske måde er dovent, pinligt, og det rene mikrofonholderi. Eller rettere, stenografi.

Hvor er Ritzau/Reuters og DRs kritiske og uddybende spørgsmål? Hvor er journalistikken? Danmarks Radio udsender falske terrorsignaler fra amerikanske efterretningstjenester, myndigheder og domstole som er fuldstændigt ude af kontrol.

….

Uddybende links og anbefalet læsning:

Fake terror plots, paid informants: the tactics of FBI ‘entrapment’ questioned

‘Underwear bomber’ was working for the CIA

Uddrag fra Terrorist plots, helped along by the FBI:

“This (entrapment) is legal, but is it legitimate? Without the F.B.I., would the culprits commit violence on their own? Is cultivating potential terrorists the best use of the manpower designed to find the real ones? Judging by their official answers, the F.B.I. and the Justice Department are sure of themselves — too sure, perhaps.

Carefully orchestrated sting operations usually hold up in court. Defendants invariably claim entrapment and almost always lose, because the law requires that they show no predisposition to commit the crime, even when induced by government agents. To underscore their predisposition, many suspects are “warned about the seriousness of their plots and given opportunities to back out,” said Dean Boyd, a Justice Department spokesman. But not always, recorded conversations show. Sometimes they are coaxed to continue.”

Og:

“There isn’t a business of terrorism in the United States, thank God,” a former federal prosecutor, David Raskin, explained.

“You’re not going to be able to go to a street corner and find somebody who’s already blown something up,” he said. Therefore, the usual goal is not “to find somebody who’s already engaged in terrorism but find somebody who would jump at the opportunity if a real terrorist showed up in town.”

Om Nafis-sagen:

FBI arrests man for attempting to bomb New York Federal Reserve

Apologetic Would-Be Bomber Gets 30 Years

Anholdt for bombeplan i New York

Læs den vanvittige, groteske, ekstremt propagandistiske og følgagtige artikel på Daily Mail Online:

Federal Reserve ‘bomber’ is one of most dangerous terror suspects in U.S. since 9/11, claims DA

From → Artikler

2 kommentarer
  1. John permalink

    Bare et kort – måske dumt – spørgsmål. Men plagierer du ikke Ritzau/Reuters/DRs tekst her? Eller har du en aftale med dem om, at du må bruge hele artiklen på din blog?

  2. Er det dig, Line H? Det er et godt spørgsmål. Kort, ja, men alt andet end dumt. Det er også et vigtigt spørgsmål, måske endda det vigtigste. Tak for det.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: