Skip to content

Postkort fra USA: Offentlighedslov

28. februar 2013

Kære alle hjemme i Danmark. Hvorfor skal vi overhovedet have en Offentlighedslov? Har vores ledere behov for at skjule noget i nær fremtid? Ministrene hæves nu ikke blot over loven; befolkning og presse har ikke længere mulighed for at holde øje med, om de befinder sig på den rigtige eller forkerte side af den. Ministrene ved, at de ikke bliver kontrolleret. De får frit spillerum, ingen frygt for at blive opdaget. Borgere må nu alene væbne sig med blind tro på retskaffenheden hos en håndfuld levebrødspolitikere, som gives carte blanche. Magt korrumperer. Absolut magt korrumperer absolut. Det demokrati, vi stolt bomber lande i Mellemøsten og Afrika med, er nu på tilbagetog på hjemmefronten. Vi kræver åbenhed ude, men indfører mere lukkethed hjemme.

Sandheden er statens værste fjende. Er det den der nu skal bekæmpes?

Her i USA er vi nået længere ned ad glidebanen. Højesteret har netop givet Obama ret i, at den påståede lovlighed af landets overvågning af amerikanske borgere og organisationer med kontakt til omverdenen, er alt for hemmelig til, at kunne ses efter i sømmene. Amnesty International mente derfor, at de faldt ind under den kategori, og gik til retten for at få det afklaret. Overvågning har en afskrækkende effekt og umuliggør almindelig kommunikation over telefon eller internet, så organisationen ser sig nu nødsaget til at rejse ud af landet, når de skal tale med udenlandske statsborgere. Det samme problem gør sig gældende for amerikanske journalister og deres kilder rundt omkring i verden. Man aner pludselig også de mulige negative konsekvenser for presse- og ytringsfrihed med denne kendelse.

Den amerikanske højesteret dropper sagen på Obamas anmodning, fordi Amnesty ikke kan bevise, at de overvåges. De love, som Obama og NSA, den Nationale Sikkerhedstjeneste, hævder giver dem ret til at overvåge uden kendelser, er så hemmelige, at de ikke kan fremlægges i retten eller vises for en dommer. Det hele påstås at gælde nationens sikkerhed, og selve lovteksterne kan derfor ikke offentliggøres. I USA kan du altså ikke længere vide, om du overtræder loven. Anklages eller varetægtsfængsles du uden videre oplysninger, har du ikke mulighed for at forsvare dig eller at føre sag: love, beviser og andre detaljer ikke må bruges i retten. Samtlige borgerrettigheder er hermed ophævet.  Det er nærmere en politistat end en retsstat. Mere diktatur end demokrati. Er det virkelig den vej danske politikere vil?

Offentlighedsloven, som er alt andet end netop mere offentliggørelse og åbenhed, er et dødsstød mod demokratiet, borgerrettigheder og vores frihed. Hvorfor lader vi politikerne slippe af sted med dette? Hvor er den presse, som skulle holde dem i ørerne? Krig ude fører til tyranni hjemme. Er afgivelse af mere suverænitet til EU, bankpakker, bomber forklædt som humanitære interventioner og udlevering af mennesker til tortur, ikke netop grundlag for mere åbenhed og kontrol af magthaverne?

Hvorfor stiller medierne ikke politikerne disse spørgsmål?

Kærlig hilsen,

Pat Pending.

PS: Offentlighedslov, se under nysprog.

Greetings from NSA Headquarters. Fort Meade, Maryland.

Reklamer

From → Artikler

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: