Skip to content

Information dræber otte afghanske kvinder

5. oktober 2012

Afghanistan: Nato-luftangreb sat ind mod militante små piger og deres mødre, på vej efter vand.

I en skelsættende artikel i New York Times fra 29. maj 2012 kommer det frem, at Obama har en hemmelig drabsliste over formodede terrorister. Ud fra en liste med billeder og tilhørende korte beskrivelser af de nominerede til dødslisten, udpeger præsidenten hver tirsdag morgen de personer som skal likvideres. Vi får også et interessant indblik i Obamas indsats for at mindske tallet af civile dræbte, i Mellemøsten og andre steder i verden: Man tæller dem simpelthen som militante. Alle krigsduelige mænd som dør i et amerikansk drone-angreb får helt automatisk betegnelsen “militant.”

Men hvad med de levende? En ny undersøgelse fra The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) viser, at befolkningerne, i de lande vi patruljerer og bomber med droner, lever i daglig frygt. Vi terroriserer og traumatiserer tusinder af uskyldige mennesker, med vores flyvende dræberrobotters konstante tilstedeværelse, både fysisk og psykisk. Befinder du dig i nærheden af en formodet militant, så har du nok heller ikke helt rent mel i posen, synes logikken at være. Er du i familie med en militant, er du nok også halvmilitant. Altså: hvis USA dræber dig, er du militant, og du er militant fordi du er død. Obama har givet CIA lov til at dræbe udelukkende baseret på personers bevægelsesmønstre, set fra luften via droner, de såkaldte signature strikes. Uden at kende mistænktes identitet, bomber man på baggrund af mistænkelig færden set igennem dronernes overvågningskameraer.

USA og CIA bruger terrortaktikker som Vesten normalt tager afstand fra, når det er andre der gør det. Når en bombe har ramt en formodet militant, venter man indtil redningsfolk og pårørende har samlet sig på stedet, og sender derefter endnu en bombe derned. I visse tilfælde slår man tre fluer med ét smæk, og bomber efterfølgende til den formodede militantes begravelse. Og helt uden civile ofre, for samtlige døde betegnes nu som militante. Dette har medvirket til, at folk holder sig væk når bomberne er faldet. Man samles ikke i flok, specielt ikke en begravelse. Læger og reddere holder sig væk. Selv journalister. Og så er vores eneste kilder til information de officielle og militæret, altså envejskommunikation.

Med New York Times’ afsløringer af Obama og USAs brug af betegnelsen ‘militant’, er skal journalister verden over så undlade at bruge den? Når militær og regering næste gang stolt meddeler hvor mange “militante” de har dræbt i et angreb, så kender vi allerede det betænkelige grundlag for selve betegnelsen. At rapportere det videre til læsere og TV-seere, ukritisk og mod bedre vidende, ville vel i så fald være propaganda.

Men tilbage til Information og de otte afghanske kvinder. Uden journalistisk indblanding fra avisens side, meddeler et kort telegram fra Ritzaus Bureau, at flere civile er dræbt og såret under et Nato-luftangreb i Afghanistan.

Det skal vi altså åbenbart høre fra afghanske regeringskilder først, og ikke Nato eller vores egne regeringer.

Otte civile afghanere blev søndag dræbt ved et luftangreb udført af Nato-styrker i et afsidesliggende område øst for hovedstaden Kabul, siger afghanske regeringskilder.

Et luftangreb mod otte vandbærende kvinder ved højlys dag?

Angrebet sket lige før daggry ved landsbyen Dilaram i Afghanistans Laghram-provins, siger kilderne.

– Otte kvinder blev dræbt, og otte andre blev kvæstet. Kvinderne var ude for at hente vand, siger en højtstående embedsmand.

Et luftangreb mod seksten vandbærende kvinder i morgenmørket. En militant oprørsgruppe bevæbnet med vand? Ifølge den engelske avis The Guardians udgave af historien, var der flere tiårige piger blandt de sårede. Hvad skød de dem med? Det kan ikke være droner, for de rammer jo deres mål med kirurgisk præcision hver gang, altså næsten da. Er seksten kvinder og børn på vej efter vand mistænkelig adfærd, nok til at vi sender kampfly eller missiler ind? Så kan de lære ikke at gå over åen efter vand.

Nato bekræfter, at luftangrebet kan have forårsaget otte civile tab og beklager det tragiske tab af menneskeliv.

– Angreb fra Nato, som koster civile liv og ejendom, kan på ingen måde retfærdiggøres og er ikke acceptable, har Afghanistans præsident, Hamid Karzai, gentagne gange udtalt.

Men det vælger Nato altså at overhøre. Afghanistan har gentagne gange meddelt os, at vores handlinger er uacceptable og på ingen måde retfærdiggøres. Men FN kan tilsyneladende uden problemer retfærdiggøre det, og erklærer i telegrammets afsluttende sætning:

Det er hovedsageligt militante oprøre, som bærer skylden for dødsfald blandt civile, mener FN.

Tag dén, Afghanistan! Mener FN, at det er militante oprøreres skyld at vi dræber og sårer afghanske kvinder og børn? Magtens arrogance har talt. Mener FN virkelig, at fordi andre slår uskyldige ihjel – så må vi også?

Vi beklager, undskylder ikke, men meddeler koldt vores uskyldige ofres familier, at det skam er deres egne landsmænds skyld at vi slog deres mødre, søstre og koner ihjel. Vi sidder i moralens højborg med fjernstyrede bombefly og dræber tiårige piger og deres mødre, på vej efter vand. Bekæmper vi terrorisme eller skaber vi grobund for den, med handlinger og holdninger som denne? Vi skaber terrorisme som vi bekæmper på en måde som skaber terrorisme?

I The Guardians artikel kommer de de dræbte og såredes medmennesker til orde, side om side med Natos stædige benægtelser:

Man kan prøve at forestille sig den omvendte situation: Afghanske styrker har besat Danmark i mere end ti år, og besættelsesmagten anser modstandsfolk for terrorister. Droner hænger på himlen døgnet rundt, og kan slå til hvert sekund. Når et missil udsletter dig, din familie og hele boligblokken, fordi der nede i første til venstre boede en formodet militant, bliver I alle opført på listen over militante som døde i angrebet. På internetavisen Information lyder telegrammet efterfølgende: Otte militante dræbt i luftangreb ved Amagerport.

Ville vi selv acceptere det? Kan vi være det her bekendt? Vi behøver ikke at acceptere det.

Reklamer

From → Artikler

One Comment
  1. Anbefalet læsning:

    Rapport: Droner dræber civile i stort tal
    USA’s droneangreb i Pakistans stammeområder giver politisk bagslag. De dræber et stort antal civile og undergraver respekten for folkeretten, hævder en gruppe amerikanske jurister i en ny rapport

    http://www.information.dk/312492

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: