Skip to content

Berlingske dræber angiveligt to piloter

3. oktober 2012

Et billede af en hjelm, tvivlsomme dokumenter fra unavngivne kilder og en statskontrolleret TV-stations påstande, er bevis nok for Berlingske til at beskylde Syrien og Rusland for krigsforbrydelser.

Al Arabyia er en saudisk ejet TV-kanal. Den ejes af kongefamiliens Abdul Aziz bin Fahd og hans onkel Waleed bin Ibrahim al Ibrahim, bestyrelsesformand i Middle East Broadcasting Center. Ikke overraskende kritiseres Al Arabyia for at være Saudi Arabiens forlængede udenrigspolitiske arm. Nyhedskanalen blev grundlagt som et modstykke til Al Jazeera under USA og Vestens invasion af Irak i 2003.

Lørdag aften, 29. september, bringer Berlingske.dk og journalist Mads Mostrup Jensen et sensationspræget indlæg med en opsigtsvækkende overskrift, om et sensationspræget indslag i et TV-program og dets chokerende afsløringer. Moderne journalistik er nyheder om nyhederne:

Overskriften anklager Syrien for at have dræbt to tyrkiske piloter, og de tunge beviser bliver helt bogstaveligt talt lagt på bordet: Et billede af en hjelm taget af “Turkish Army.” Hjelmen “tilhørte angiveligt en af de to tyrkiske piloter, som blev skudt ned.” Så behøver vi vist ikke flere beviser…

Under overskriftens håndfaste beskyldninger sættes vi ind i sagen:

Syrien har altså dræbt de to piloter for anden gang, og det er russerne der har fået dem til at gøre det. Sådanne alvorlige beskyldninger er naturligvis støttet af tunge beviser, troværdige kilder og information? Vi har fat i journalistik af den allermest seriøse af slagsen:

Den saudi-arabiske nyhedskanal Al Arabiya har gennem flere dage reklameret med, at den vil bringe chokerende afsløringer om borgerkrigen i Syrien, og den første af afsløringerne må da også siges at være særdeles opsigtsvækkende.

Særdeles opsigtsvækkende og chokerende afsløringer? Det lugter lidt af sladderpresse. Hvorfor holder man sådan en nyhed tilbage på en såkaldt seriøs nyhedskanal? I stedet malkes sensationsværdien som var det sidste afsnit af Forbrydelsen.

I et TV-program lørdag offentliggør stationen lækkede dokumenter, der viser, at to piloter fra Tyrkiets flyvevåben, der blev skudt ned over internationalt farvand af den syriske regeringshær tilbage i juni, overlevede styrtet og efterfølgende blev henrettet af Assad-regimet.

TV-programmets påstande stammer altså fra nogle lækkede dokumenter. Hvor har de dem fra?

Både den syriske og den tyrkiske regering har forklaret, at ligene af de to piloter blev bjærget fra bunden af Middelhavet, men ifølge dokumenterne, som Al Arabiya angiveligt har fået fra en syrisk oppositionsgruppe, viser altså en anden virkelighed.

Den saudiarabiske kongefamilies TV-station Al Arabiya har dem angiveligt fra en unavngiven syrisk oppositionsgruppe, ifølge Berlingske. Og de viser altså en anden virkelighed, som angiveligt – og ifølge Al Arabiya og Berlingske – ser nogenlunde sådan ud:

I en meddelelse fra præsident Bashar al-Assads kontor til brigadegeneral Hassan Abdel Rahman – ifølge Al Arabiya lederen af den syriske hærs enhed for særlige aktioner – lyder det:

– To tyrkiske piloter blev taget til fange af det syriske flyvevåbens efterretningstjeneste, efter deres fly blev skudt ned i samarbejde med den russiske flådebase i Tartus (syrisk havneby, red.).

I samme skrivelse beordres de involverede parter til at behandle de to piloter som krigsfanger. Men i et andet fortroligt dokument fra præsidenten til lederne af Syriens internationale efterretningstjeneste besegles piloternes skæbne:

Baseret på informationer og rådgivning fra den russiske regering er der opstået et behov for at eliminere de to tyrkiske piloter, som tilbageholdes af enheden for særlig aktioner, på en naturlig måde og returnere deres lig til nedstyrtningsstedet i internationalt farvand.

Alvorlige påstande og antydninger fyger i luften: Tyrkiske fly skudt ned i samarbejde med Rusland, som efterfølgende informerer Syrien om behovet for at henrette de tilfangetagne piloter, og derefter returnere ligene til nedstyrtningsstedet. Sådanne beskyldninger fra en dansk avis kræver beviser, håndfast dokumentation og troværdige kilder. Hvornår bliver vi præsenteret for dem? Lige nu sidder vi med tvivlsomme tredjehåndsoplysninger og løse påstande.

Men hvad er der nu i vejen med at henrette mennesker, uden anklage eller domstol, og derefter kaste dem i havet? Uden at vi dog har set beviser for det, stod saudiske Osama bin Laden angiveligt bag terrorangrebene i USA 11. september 2001. Han blev dog ikke på noget tidspunkt formelt anklaget for noget. Hvis vi må henrette og kaste lig i havet, så må de andre vel også.

Var det “truende budskab” ikke allerede blevet sendt, da de dræbte piloterne første gang?

Ifølge dokumentet spekuleres det også i muligheden for at lade den syriske regering sende et »truende« budskab til den tyrkiske regering for at antyde, at Syrien er i stand til at mobilisere den kurdiske oprørsbevægelse PKK ved grænsen til Tyrkiet.

Tilsidst begiver Al Arabiya og Berlingske sig ud i at viderebringe spekulationer som de påståede lækkede dokumenter, angiveligt fra en unavngiven syrisk oppositionsgruppe, angiveligvis indeholder. Spekulationerne sætter også PKK på den lange rolleliste over de optrædende i denne spegede affære. Men så er det som handlingen løber ud i sandet, og der afsluttes med en reklame for Al Arabiyas næste program. Berlingske: Følg med i næste afsnit hvor vi bringer flere opsigtsvækkende og chokerende afsløringer – samme tid, samme kanal:

Al Arabiya meddeler, at stationen vil bringe flere afsløringer i de kommende dage.

Vi kan næsten ikke vente.

Men kan billedet af hjelmen retfærdiggøres på nogen måde? Er det ikke ren manipulation af læserens følelser? Påstande, antydninger, spekulationer og anklager i artiklen bygger ikke ligefrem på et solidt fundament af troværdige beviser eller kilder. Giver historien overhovedet nogen mening?

Gyldendals Den Store Danske definerer propaganda således:

Er overskriften og det tilhørende billede af en hjelm de suggestive, forførende midler? Der tages samtidig visse friheder over for sagligheden. Overtaler artiklen læseren til at tro på “den anden virkelighed,” med beviser som ikke ligefrem er overbevisende? Da journalisten udelukkende er budbringer og ikke stiller kritiske spørgsmål, eller bruger tid på andre kilder, kan vi også krydse envejskommunikation af på listen. Styrer man modtagerens holdning ved at tale til følelserne og frygten, ved hjælp af de uhyggelige fortællinger som avisen viderebringer her? Er det her propaganda?

***

Dagen efter indslaget blev bragt maner Sten Jensen, den sensationshungrende Mads Mostrup Jensens kollega, dog til besindighed:

Berlingske dagen derpå:

Naser Khader, nu i rollen som Mellemøsten-ekspert, udtaler i artiklen:

Et gammelt mundheld siger, at i krig er sandheden altid det første offer, og det kan sagtens være tilfældet her, for der er mange interesser på spil, lyder det fra Naser Khader.

Først og fremmest har den syriske opposition en enorm interesse i at få Tyrkiet til at reagere militært overfor Assad, og oppositionen kan nu håbe, at dokumenterne har den ønskede effekt.

På regeringssiden har nedskydningen ifølge Khader sendt et klart signal om, at regimet råder over missiler, der let kan sætte fjendtlige fly ud af spillet.

Men TV-stationen al-Arabiya har med den omfattende lancering af dokumenterne som værende autentiske sat deres troværdighed på spil.

– Normalt betragtes al-Arabiya som mere objektiv end den anden kendte arabiske TV-station, Al-Jazeera, så de har noget at sætte over styr, siger Naser Khader.

Og hvad med USA og Saudi Arabiens interesser? Skal vi fyldes med tilpas mange halshuggende historier om den ondskabsfulde superskurk i Syrien, så vi accepterer endnu en humanitær intervention fra den amerikanske regeringshær og NATO? Er det derfor vi bliver fodret med det her? Berlingske afslutter også denne gang med en reklame for kommende afsløringer på Al Arabiya:

Al-Arabiya har bebudet en række udsendelser de næste 14 dage, hvor TV-stationen vil offentliggøre flere dokumenter. Den næste vil handle om Irans rolle i Syrien.

Åh, i krig og propaganda gælder alle kneb. Vi har været i krig i ti år nu, og den ser ud til at være endeløs. Evig krig, evig propaganda. Vi behøver ikke at acceptere det.

Reklamer

From → Artikler

One Comment
 1. Læs samme artikel på israelske Haaretz: http://tinyurl.com/8b7sgp6

  Report: Acting on Russian intel, Syria forces murdered pilots of downed Turkey jet
  Al Arabiya cites leaked Syrian documents describing how Assad’s forces seized Turkish crew members while still alive, and killed them following Russian ‘guidance and information.’

  Det her må være den oprindelige artikel, direkte fra Al Arabiya’s engelske website:
  http://tinyurl.com/9hh7bcs

  Berlingskes ligner ikke meget andet end en oversættelse og noget klipning/kopiering fra de sider.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: