Skip to content

Presse- og ytringsfrihed i USA

30. november 2011

Du er Journalist bringer her en artikel fra journalisten.dk – som ifølge hjemmesiden opdateres stort set dagligt med nyheder, kommentarer og blogindlæg om udviklingen i medie- og kommunikationsbranchen. Fagbladet Journalisten udkommer blot hver 2. eller 3. uge, men går til gengæld langt mere i dybden. (DeJ’s fremhævninger med fed skrift)

Af Annegrethe Rasmussen

Det var ikke kun de unge besættere fra Occupy Wall Street, der fik politiets kærlighed at føle, da bevægelsens hovedkvarter blev lukket og destrueret tirsdag morgen den 15. november. Flere amerikanske medier rapporterede i denne uge om, hvordan deres journalister blev fysisk forulempet af politiet, uanset at de klart meddelte, at de var på arbejde. Reporter Josh Harkinson fra det venstreliberale magasin Mother Jones live-tweetede sågar fra sin Smartphone, mens han blev slæbt hen ad jorden og fjernet fra parken af ​​to politimænd fra NYPD. En freelancer fra New York Times, Steve Fainaru, er blevet sigtet for gadeuorden.

New Yorks borgmester Michael Bloomberg forsvarede efterfølgende politiaktionen med en påstand om, at journalister blev holdt på afstand for at “beskytte dem.” Der var imidlertid ikke megen tak for borgmesterens omsorg i pressen. Tværtimod har der i dagene efter rejst sig en proteststorm i det amerikanske mediemiljø med den amerikanske afdeling af PEN i spidsen, som fordømmer behandlingen, som kaldes for et bevidst “medie blackout.”

Gummikugler, tåregas og peberspray
Det er langt fra første gang, at reportere er blevet tilbageholdt i forbindelse med Occupy bevægelsen. 1. oktober foretog NYPD en massearrestation af over 700 mennesker på Brooklyn Bridge, hvor adskillige journalister fra bl.a. Alternet, NPR og New York Times røg med i købet. Politiets metoder har varieret fra by til by og stat til stat. I New York har metoderne for den såkaldte ”crowd control” mestendels bestået i anvendelse af store orange net samt flittig brug af stave og peberspray, mens politiet i eksempelvis Denver og Oakland har benyttet sig af tåregas og gummikugler.

Steve Fainaru, redaktør for ”Bay Citizen” (en prisvindende nonprofit online-avis baseret i San Francisco, der siden 2006 har arbejdet for at fremme innovation inden for især borgerjournalistik, og som to gange om ugen producerer New York Times særsektion fra området) blev ramt i maven af en ​​tåregasbeholder affyret af politiet i Oakland. Han fik også svære forbrændinger på hånden i samme omgang.

Forkert signal til verden fra USA

PEN International kalder restriktionerne af pressedækningen i New York for “en indlysende forulempelse af amerikanernes forfatningsmæssige rettigheder som de foreskrives i The First Amendment.

“Det er dumt af bystyret at forsøge at underminere den demokratiske kontrol med politiet,” udtaler Kwame Anthony Appiah, der er præsident for PEN’s American Center i en pressemeddelelse. Samme sted siger Laura McVeigh, der er administrerende direktør for PEN International, at det er både skammeligt og udemokratisk et forhindre mediernes adgang og begrænse presseomtale ”i en tid, hvor ytringsfriheden er truet på verdensplan …. det sender et forkert signal til det amerikanske folk og til resten af ​​verden.”

Se PEN’s pressemeddelelse her:

http://www.pen.org/viewmedia.php/prmMID/6244/prmID/174

……………..

Du er Journalist spørger her til sidst: Hvilket lande begår normalt disse forbrydelser, for at holde sig ved magten? Hvilke landes ledere klynger sig så desperat til magten, at de bruger politi og militær til at undertrykke egen befolkning? Hvilke ord plejer vi normalt at høre i forbindelse med sådan noget?

Er sådan noget her ikke altid det, vi bruger som retfærdiggørelse af krig, når vi angriber f.eks Irak og Libyen? Vold mod demonstranter – ANGRIB! Men hvem skal komme og befri os for vore undertrykkere, og give os ytringsfrihed og demokrati tilbage?

Hvad med de onde myndigheder i Egypten og deres demonstranter? Og er det fordi vores myndigheder har gode intentioner, når de slæber os hen ad gaden, skyder med gummikugler, bruger peberspray, arresterer journalister og lukker ned for al mediedækning?

Hvad er forskellen på “dem” og “os”? Forklar gerne Du er Journalist dette.

På forhånd tak. Og tak til Annegrethe Rasmussen. Det er en befrielse at vide, at ikke alle i det danske pressekorps, er mere eller mindre medløbere.

…..

Reklamer

From → Artikler

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: