Skip to content

Politiken og Praktikanten

23. november 2011

1. november bringer Politiken denne artikel på deres netavis. Organisationen FN frygter simpelthen, at terrorister får fingre i Gaddafis våben.

Overskriften er tung. FN frygter, terrorister, Gaddafi, våben. Billedet viser os, at oprørerne er flinke, samvittighedsfulde mænd – og signalerer fred fra en kampvogn. Men som regel er Politiken ikke færdig her. Under hovedoverskriften finder man altid en mindre overskrift, som kun forstærker eller understreger overskriften. Og selvfølgelig også her:

Gamle sovjetiske raketter, der kan skyde passagerfly ned, er blandt de våben, som FN vil have kontrol over.

Jaså. Gamle sovjetiske raketter, der kan skyde passagerfly ned. Godt, gammeldags kram som holder.

Men FN må da have brugt én af deres gamle vendinger her, eller måske er det bare en klassiker fra arkivet de fyrer af her. Er det her kun for at mane til irrationel frygt hos vestlige befolkninger? For nu om dage går man da bare ombord på flyet og styrer skidtet ind i en bygning – i stedet for at stå og sigte på det med en raket på en ujævn grusvej. At anskaffe våben i denne verden, kan ikke være det helt store problem for en moderne terrorist. Skal det nu pludselig indgyde frygt i hærdede danskeres sind, at man kan bruge raketter til at skyde fly ned med, efter ti års invasionskrige, udplyndringskrige, propaganda, klyngebomber, løgnene om Iraks masseødelæggelsesvåben, tæppebombning og udplyndring af Mellemøsten – og nu Afrika? Vi har levet i disse krige og deres løgne siden 2001. Er det ikke nærmere amerikanske, britiske, kinesiske, svenske, norske, serbiske, israelske, tyrkiske, indiske, franske, tyske, pakistanske, irakiske, iranske, nordkoreanske, sydkoreanske, brasilianske, canadiske eller argentinsk producerede raketter og missiler vi burde være bange for?

Overskrifter som disse, ligner noget der skal sætte en frygt i avisens læsere. Noget i retning af: “Kære Statsminister, jeg vil give dig alle mine penge, min pension og de rettigheder jeg har tilbage – hvis bare du vil tage ned og udrydde de brune mennesker med røde raketter, jeg beder dig, koste hvad det vil…”

Men eneste kilde til denne malen-fanden-på-væggen er “bbc.com“. Så her må vi bare stole på, at den artikel fra BBCs hjemmeside holder vand – for hvordan skulle det ellers kunne tjekkes. Det her er krigsreporterens arbejde. Det drejer sig om storpolitik, våben, terrorisme, terrorfrygt, død og ødelæggelse. Det må være de mest hærdede og erfarne journalister, der sidder med så vigtige opgaver.

Det her minder jo om propaganda, da den er nærmest helt uden egentlige kilder, spørgsmål eller fakta. Der gives bare en besked videre fra FN og NATO via Anders Fogh Rasmussen, til os. Sådan noget kunne en avis som Politiken vel ikke lade en praktikant sidde og skrive? Det her er krigsstoffet! Og slet ikke en praktikant, som fik pladsen fordi hun er kæmpe Politiken-fan? Det ville være uansvarligt, på så alvorligt et område. Det her handler om massiv død og ødelæggelse, og om at skabe frygt hos læseren.

Sidder der en Politiken-fan inde på Politiken som praktikant –  og skriver om forsvundne våben og ammunition, mulige nedskydninger af passagerfly, og 100% ukritisk viderebringer udtalelser fra én af hovedmændene bag krigen i Libyen, Anders Fogh Rasmussen?

Det gør der åbenbart, og dette er ikke den eneste artikel af denne type, som praktikant Sara Wilkins har skrevet. Ifølge Panikavisens interview med Wilkins var det ret simpelt:

Den korte samtale hos Politiken var hverken velovervejet eller velformuleret.

”Jeg udbrød noget ukoordineret; Jeg VIL bare jer”

Det var nok. Sara Wilkins fik en af de syv eftertragtede pladser. Hun fik ikke sagt meget andet til mødet med sin kommende arbejdsplads. Hun havde kort nævnt, at hun var vokset op med politikken, og det var blevet som hendes egen avis.

Politiken vil åbenbart gerne have hengivne autoritetstro praktikanter til at sidde og skrive om terrorfrygt og kemiske våben. Den arbejdsomme og flittige praktikant skriver selv om sine ambitioner:

“…min journalistik være oplysende og troværdig. Den skal være skarp og afsøge nye grænser. Den skal være fair – men kritisk! Og den skal ikke give svar, men stille spørgsmål.”

Og:

“JEG KAN vinkle hurtigt og skarpt, når de korte nyheder skal skrives – og skrive nærværende og perspektiverende, når det gælder dybdegående baggrundshistorier.”

Oplysende og troværdig? Skarp og afsøger nye grænser? Nærværende og perspektiverende? Dybdegående baggrundshistorier? Hvad skete der lige med alle de fine dyder, Sara Wilkins.

Men er det sådan man knækker unge, men naive, journalister fra første dag? Uskylden er væk allerede inden man bliver færdig som journalist, når man må sidde og skrive propaganda for USA, FN og NATO. Sidder Sara inde på Rådhuspladsen og skriver artikler, som skal få folk til at frygte endnu flere terrorister? Hvor gammel er hun egentlig? Hun har allerede ført en hel befolkning bag lyset, ved blot at afskrive, diktere og viderebringe propaganda fra vestlige ledere?

Og det helt uden reelle, kilder, spørgsmål eller kritik. Vi ser nærmest i det stik modsatte her. Politiken og praktikanten:

FN’s sikkerhedsråd udtrykker stor bekymring over de enorme våbenlagre, der stadig er til stede i Libyen efter den tidligere regeringsleder, Moamar Gaddafis, død.

Sikkerhedsrådet frygter, at de mange våben kan falde i hænderne på al-Qaeda og andre militante grupper og dermed føre til terrorhandlinger.

Derfor opfordrer FN i en ny resolution til, at Libyen og dets nabolande forsøger at bremse udbredelsen af de plyndrede våben, skriver bbc.com.

Hvad er selve nyheden her? Hvad er dens formål? Skal den kun vække bekymring og mere terrorfrygt? Og hvem sælger flest våben i denne verden? Artiklen fortsætter:

Mange – men ikke alle – våben er ødelagt
Nato har destrueret mange af Moamar Gaddafis våben under sin indsats i Libyen, som sluttede mandag nat. Men ifølge FN er der stadig et ukendt antal våben i omløb i Libyen.

Derfor er der i øjeblikket femten amerikanske sprængstofseksperter til stede i Libyen, men det forventes, at der bliver brug for flere, skriver bbc.com.

Ifølge sikkerhedsrådets oplysninger arbejder internationale inspektører i øjeblikket på at identificere områderne med våbenlagre, men der er formodentlig stadig hundredvis af områder, der skal undersøges.

Mange våben er blevet destrueret, men ikke alle. NATO forduftede i det sekund der ikke var mere at skyde på, men USA er altså stadig til stede med militærfolk. Og der forventes flere, oplyser “bbc.com”.

Anders Fogh roser Nato
Siden marts har Nato fløjet et utal af missioner i Libyen med det formål at beskytte landets civile befolkning. På bombetogterne har Nato-flyene blandet andet ødelagt over 1.000 kampvogne, køretøjer og kanoner, som tilhørte Gaddafis hær.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, mener, at Nato og de libyske oprørere sammen har skrevet historie:

»Det er dejligt at være i det frie Libyen. I handlede for at ændre jeres historie og skæbne, og vi handlede for at beskytte jer. Sammen havde vi succes«, sagde Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde med medlemmer af det libyske frihedsråd i går.

Ja, NATO fløj 26.156 gange ind over Libyen, og kastede over titusinde ton bomber ned over befolkningen for at beskytte dem. Det giver mening, Sara. Nato har altså, blandt andet, ødelagt 1.000 kampvogne, køretøjer og kanoner. Hvem har fortalt dig det, Sara Wilkins? Hvor har du det fra? Hvor og hvad ramte de titusindvis af bomber, som ikke bare ødelagde køretøjer og kantiner og krøllede et par soldaters skjorter? Hvor får du din viden fra, Sara Wilkins? Da vel ikke fra de selv samme nyheder, som du nu ved er ren bullshit?

Det er helt sikkert, at Anders Fogh, NATO og oprørerne har skrevet historie. Hvorfor er vores ledere blevet så forhippede på at skrive historie hele tiden? Hvert eneste skridt Barack Obama tager, hver eneste aftale han laver, hvert eneste lovforslag – så er det history in the making. Så snart der er det mindste, så er det lige til historiebøgerne.

Men det er nok også historieskrivning når man kan være så usandsynlig heldig, at den oberst man tager ned og myrder, havde over 1000 milliarder dollars på bankbogen. Enorme guldreserver. Og så er der selvfølgelig olien. Libyen er i Top 10 når det kommer til olieproduktion og oliereserver, det var da sjovt vi lige kom forbi nu – med vores bombefly.

Praktikant Wilkins har været ansat som freelance journalist på Vi Unge, siden 8. klasse. Det kan man dog se i artiklen. Som altid indsætter Politiken en lille taleboble, med korte uddrag eller udtalelser fra artiklens tekst. Her kan man se Vi Unge-erfaringen træde til:

Når Den Store Leder siger, at det er dejligt at være i det frie Libyen – så er det sådan. Og når Den Store Leder siger, at landet er frit og dejligt, så skriver Politiken og Sara Wilkins også det. Oplysende og troværdig. Det er som en levende version af The Sound of Music, forestiller man sig. Befolkningen hånd i hånd, dansende og syngende og jodlende. Libyen er glad i låget! Hvor er det dejligt. Hvorfor kan vi ikke gøre det mod os selv? Vi har bække, enge og bakker – vi kunne synge i vilden sky og bare være glade og fri. Libyen havde jo også en langt bedre folkeskole end Danmark har, 5 elever per lærer. Flere hospitalssenge end os. Og nu synger de altså også The Sound of Music. Jeg føler mig ærlig talt snydt…

Kommer der en anden del af artiklen, hvor alle kilder og dokumentation kommer på bordet?

Sara Wilkins, hvor blev baggrundstjekket af? Hvor blev nysgerrigheden af? Hvad skete der med med al arbejdsomheden og den lovede grundighed? Eller hvad skete der med:

JEG KAN finde vigtige historier og dyrke dem til bunds, fordi det er svært at lade være. En skæv og uberørt idé kan skubbe alt andet til side, for jeg ser kun historien, og jeg stoler på min nysgerrighed og undren.

(fra SW’s hjemmeside)

Du vil nysgerrigheden, men ender med propagandaen. Du undres ikke over noget i denne artikel? Din nysgerrighed vækkes ikke her? Er du i virkeligheden bare endnu en mikrofonholder, blandt mikrofonholderne i dansk presse og TV? Du er korrumperet inden du overhovedet er blevet uddannet journalist. Det må til gengæld siges at være imponerende. Og hvor meget af det her er bare direkte afskrift og oversættelse fra den BBC-artikel, som ikke navngives?

Men praktikanten er allerede en del af problemet nu – dette er ikke andet end simpelt medløberi, propaganda og manipulation. Sara Wilkins, du har lige vildledt dine læsere, du har vildledt en befolkning. Nøjagtig som Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller vildledte Folketinget, da medlemmerne skulle overbevises og skræmmes til at sende Danmark i krig. I krig på en løgn. Du har lige citeret en krigsforbryder, i muntre toner – og har viderebragt hans påstande, uden videre. Hvad lærer de jer egentlig på de journalistskoler? Er der overhovedet vågne mennesker på de skoler? Og hvem lærer jer selve mikrofonholderiet?

LÆS OGSÅ: Politiken og den danske FN-chef

Reklamer

From → Artikler

3 kommentarer
 1. Michael W. Olesen permalink

  Sara er flittig og vidende: http://politiken.dk/videnskab/ECE1478306/forskere-naermer-sig-loesningen-paa-universets-gaade/

  Et endeligt resultat i 2012
  Jørgen Hansen har selv arbejdet på at finde frem til Higgs boson-partiklen i forskergruppen Atlas fra CERN. Han spår, at år 2012 bliver året, hvor vi for alvor kommer universets sandhed nærmere:

  »I artikelfysikkens verden har vi strenge krav til, hvornår man har ‘opdaget’ noget. Vi skal have indsamlet en vis mængde data, og derfor bliver det først i 2012, at vi for alvor kan sige, om Higgs reelt findes eller ej«, siger han.

  Artikelfysikken længe leve…

 2. Another must-have piece of equipment is a cell phone to enable easy response to your customers.
  This lets them know how they have done and it helps them
  to improve their cleaning. Of course, you don’t want to be doing something every minute of the day,
  so take some time to relax too.

 3. Remember that people trust real address workplaces
  more than online ventures because contact with the business is more
  real. The places that are found in this lovely area are there for the convenience of the customers.
  Equipment should also be serviced on a weekly basis to make them more efficient.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: