Skip to content

Ritzau og den danske USA-ekspert

9. november 2011

Vi skal ikke undersøge om USA har udført tortur af uskyldige mennesker i Danmark!

En dansk selvudnævnt USA-ekspert udtaler sig om Dansk Institut for Internationale Studiers undersøgelse af påståede ulovlige CIA-overflyvninger og mellemlandinger i Grønland. Med fanger ombord, som typisk tortureres og indespærres på ubestemt tid – uden retssag, anklager eller ret til advokat. Et nyhedstelegram fra Ritzau offentliggøres hos Information d. 2. november, og bringes derefter i en række danske medier inklusiv DR og TV2, og når dermed ud til hele befolkningen.

Moralen er tilsyneladende den, at vi blindt skal acceptere alt hvad USA foretager sig. Både ude og hjemme. Vi skal ikke stille irriterende spørgsmål. Vi skal altså acceptere tortur,  frihedsberøvelse, likvideringer, lovløshed, nul respekt for menneskerettighederne og den totale afskaffelse af bevismaterialer.

Telegrammet er bygget på Mads Fugledes udtalelser, en såkaldt USA-ekspert fra Københavns Universitet. Fuglede er stor fan af det amerikanske militær. Eksperten, som vistnok engang har været i USA, er tydeligvis tilhænger af krig og undertrykkelse af demokrati, menneskerettigheder og internationale konventioner. Han er savlende tilhænger af neokonservative amerikanske politikere og tænketankes holdninger.

Hvorfor hvidvasker danske medier denne og andre fortalere for amerikanske og vestlige overgreb på menneskeheden, ved at udnævne dem til objektive eksperter og kommentatorer? Mads Fugledes dagsorden er tydeligvis manipulation, fordrejning, selvpromovering og røvslikkeri. Journalister og medier hverken kritiserer eller stiller spørgsmål ved hans udtalelser og advarsler til de danske politikere.

Danske og amerikanske medier er fyldt med netop denne slags propaganda og fordrejning hver evig eneste dag.  (Du er Journalists fremhævninger med fed skrift)

Ekspert: CIA-undersøgelse skader Danmark

Forholdet mellem Danmark og USA bliver negativt påvirket af den kommende CIA-undersøgelse, mener USA-ekspert.
Ja, det kommer vel an på fra hvilken side man ser det. Men overskriften fortæller os altså, at denne CIA-undersøgelse skader Danmark. Og lige under den, fortæller de os det igen, bare med andre ord. Det skal altså understreges.

Danmark og USA bliver ikke ligefrem bedre allierede af, at der nu iværksættes en undersøgelse af CIA’s påståede hemmelige fangeflyvninger over Grønland.

Det vurderer Mads Fuglede, USA-ekspert ved Københavns Universitet.

– Jeg har meget svært ved at se, hvordan det her tjener Danmarks interesser. Jeg tror ikke, amerikanerne synes, det er en god idé, siger Mads Fuglede.

Og hvad så? Skal vi lægge låg på alle undersøgelser af mulige brud på menneskerettighederne, Geneve-konventionerne og selve Danmarks love,  fordi “amerikanerne ikke synes, det er en god idé“?

USA-eksperten får det først til at lyde som om, at det dansk-amerikanske forhold har været sat på en prøve. Men det er vel næppe muligt for to lande, at være mere allierede end vi har været de sidste ti år. Når USA hop, så svarer Damark – hvor højt?

Mads Fuglede har svært ved at se, hvordan den undersøgelse skulle tjene Danmarks interesser. Den vil gerne undersøge nogle påstande som, hvis de viser sig at holde stik, vil være et yderst alvorligt problem for Danmark. Han er meget opsat på, at vi ikke skal kritisere noget som helst ved USA. Men hvor alvorligt skal det være, før USA-eksperten vil lade os stille spørgsmål? Hvilke forbrydelser kan han leve med? Det kunne se ud til, at han sætter Danmarks/USAs “interesser” over vores retssikkerhed som borgere i Danmark. Mon det er de økonomiske og politiske interesser som er vigtigere for “eksperten”? For det er vist ikke retfærdighed eller lighed for loven.

Han mener, at undersøgelsen kan skade det dansk-amerikanske forhold, selvom der ikke er tale om en decideret kommissionsundersøgelse, hvor man kan indkalde mundtlige vidner.

– Det virker i mine øjne som en rigtig mærkelig ting at gøre, hvis man gerne vil bevare et godt forhold til amerikanerne, som notorisk hader sådan noget som det her, fortæller Mads Fuglede.

Vor Herre Bevares, hvad er det så Mads Fuglede – humanisten – er så bange for?

Undersøgelsen er slet ikke en undersøgelse, men bare nogle mennesker der læser lidt her og der på internettet! De kan spørge lidt rundt, drikke lidt kaffe, og så skriver de efterfølgende et par sider ned på et stykke papir om hele oplevelsen. Og det er så det. Mads Fuglede hidser sig sådan op, som et forkælet barn der ikke kan få sin vilje. “De må ikke drille USA, nej de må ej.”

Skal vi prøve at forstå ham ret: Det virker i hans øjne som en mærkelig ting at gøre, at undersøge disse alvorlige påstande. Er det underligt at undersøge en borger, hvis han mistænkes for en forbrydelse?

Baserer hele den danske befolkning sin viden om Amerika sig på denne ene mands viden og holdninger? Er det hans personlige overbevisninger og holdninger som i så fald farver hele Danmarks befolkning syn på sagen? Det ville jo være “partipolitisk” – et partsindlæg – som han senere kritiserer en dansk minister for netop at gøre.

Er vores primære opgave som dansk nation at bevare et godt forhold til USA, og lukke øjnene for alle deres forbrydelser? Og hvor går hans personlige grænse egentlig: Hvor mange skal slås ihjel eller tortureres, før han vil sætte en undersøgelse i gang? Hvor meget skal der snydes, hvor meget skal der krænkes?

Han forklarer, at amerikanernes opfattelse af en trofast allieret er, at man ikke bruger forholdet til USA til at løbe efter en indenrigspolitisk dagsorden.

Det giver da overhovedet ingen mening det her! Og hvad er det også for noget åbenlyst sludder. Han er jo såkaldt USA-ekspert og burde derfor vide, at al udenrigspolitik samtidig er indenrigspolitik derovre. Sådan hænger politik sammen – og har gjort det lige så længe landet har eksisteret. Sådan er det i alle lande, hos alle regeringer. Er manden komplet naiv? Hvor han været de sidste ti år, fristes man til at spørge. Kræver det blot, at man sidder hjemme foran fjernsynet døgnet rundt for at blive USA-ekspert?

Mads Fuglede beklager sig videre, og nu er han også forvirret:

– Og man kan blive forvirret over, om udenrigsministeren fører udenrigspolitik på vegne af Danmark eller symbolpolitik på vegne af sit politiske bagland.

Derfor har man også valgt en nedtonet model, hvor man regner med, at der ikke er nogen, der bliver for sure, siger Mads Fuglede, som understreger, at det dog fortsat vil irritere amerikanerne.

Vi må helst ikke irritere USA.

Men nu tager Ritzau-journalisten over. Det kan ikke bare være tomme påstande det hele. Vi regner nu med, at der i artiklens sidste tre sætninger, kommer lidt modvægt til ekspertens udtalelser. Vi ser frem til en objektiv opsummering, og måske endda få belyst den anden side af sagen. Lad os se:

Sagen om de påståede ulovlige CIA-overflyvninger og landinger i Grønland blev taget op i 2006. Dengang meldte VK-regeringen, at der ikke var noget at komme efter.

Men nej: Hvis VKO-regeringen sagde det, så er der jo ikke noget at komme efter. Videre:

Siden den nye regering er kommet til magten, har den afvist at kulegrave sagen, blandt andet med begrundelsen at man ikke ville ty til bagudrettede og omkostningstunge undersøgelser.

Så hvad er problemet? Den nye regering har nøjagtig samme indstilling, og fedter på samme måde for USA. Der er intet at komme efter.

Den kommende undersøgelse foretages af Dansk Institut for Internationale Studier og skal være færdig senest 1. maj næste år.

Heldigvis forholder danske regeringer sig ikke til hverken undersøgelser eller kommissioner.

Denne mand bliver brugt af de fleste danske medier, og er endda også ekspert på DR Undervisning og Orientering på P1. Lidt ulovlig fangetransport kan ikke bringe USA-ekspertens pis i kog.

Lovløshed, krig, informationsstyring, propaganda, løgne, spin, overgreb, tortur, overgreb på menneskeheden, udvanding af menneskerettighederne, racisme, udnyttelse og ophævelse af alle underskrevne, internationale aftaler – er Reagan, Bush, Clinton, Bush og Obamas Amerika.

På det punkt er Mads Fuglede i sandhed USA-ekspert.

Læs også Glenn Greenwalds artikel om den amerikanske fupbranche, terror-eksperten. “The sham “terrorism expert” industry – a highly ideological, jingoistic clique masquerades as objective scholars, all to justify US militarism.”
Gælder dette også USA-eksperter som Mads Fuglede?
Reklamer

From → Artikler

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: